Etkinlikler

KRONİK BÖBREK HASTALARI İÇİN EGZERSİZ PROGRAMI


Egzersiz insanlara daha sağlıklı bir yaşam sunar. Özellikle böbrek hastalığında kalp sağlığını korumak ve hastalık riskini azaltmak için egzersiz çok önemlidir. Spor yapmak aynı zamanda depresyon üzerine olumlu etkiler gösterir ve kişiyi mutlu hissettirir.

Egzersiz yapmak,

  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Enerjiyi artırır.
  • Kolesterol düzeylerini dengeler.
  • Stresi azaltır.
  • Kalp hastalığı riskini azaltır.
  • Kan basıncı ve kan şekerini düzenler.

Diyaliz tedavisindeki birçok hastanın, egzersiz yeteneğini etkileyen diyabet ve kalp hastalıkları gibi eşlik eden hastalıkları vardır. Egzersize daima hafif olarak başlamalı ve zaman içinde süre ve ağırlık artırılmalıdır. Egzersizler özellikle dolu mide ile yapılmamalıdır. Periton diyalizi hastaları karın sıvı ile dolu olmadığı zaman daha rahat egzersiz yapabilirler.

Egzersiz kan şeker düzeyini düşüreceği için diyabeti olan diyaliz hastalarının kan şekeri düzeylerini takip etmeleri gerekir. Genellikle haftada 1–2 defa egzersiz fazla bir ilerleme sağlamayacaktır. Bu yüzden haftada en az 3-5 defa egzersiz –eğer mümkün ise- tavsiye edilir.

Egzersiz bir parça yorulma ve kaslarda ağrı olduğunda bırakılmalı. Kısa bir süre nefes aldıktan sonra program dahilinde tekrarlanmalıdır. Aşırı yorgunluk hissedildiğinde egzersize zorlayarak devam edilmemelidir. Göğüs ağrısı, nefes darlığı ve beklenmeyen bir kas eklem ağrısı olursa egzersize son verip doktora danışılmalıdır.

Diyaliz hastaları için yapılabilecek birçok egzersiz türü vardır. Egzersize başlamadan önce mutlaka nefroloğunuza danışarak sizin için en uygun egzersiz programını öğrenmelisiniz. Çeşitli egzersiz programları belli amaçlar için kullanılabilir.

Germe egzersizleri diyaliz hastaları için iyi bir ısınma sağlar. Bu hareketler ile kas ve dokulara kan akımı artar. Üstelik herhangi bir cihaza gerek duymadan her yerde yapılabilir. Germe egzersizlerini yapmadan doktorunuz ile görüşüp bir sakınca olup olmadığını, damar girişlerine zarar vermemek için öğrenmek gereklidir.

Kalp için koruyucu egzersizler, açık havada hızlı yürüme veya koşma şeklinde olabileceği gibi, kapalı alanda koşu bandı veya egzersiz bisikleti kullanılarak da gerçekleştirilebilir. Burada amaç kalp atım hızını belli bir süre hızlandırmaktır. Evde ekipman yok ise birkaç merdiveni inip çıkmak da kalp hızını artırmaya yetecektir.

Kas egzersizleri ağırlık kaldırma şeklinde yapılır. Hemodiyaliz için açılan kol üzerindeki AV fistül ve karın üzerine kateter varlığında yapılacak ağırlık egzersizleri sakıncalı olabilir. Bu nedenle ağırlık egzersizleri öncesinde mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Ağırlık kaldırma kas kitlesine kan akımını artırır ve kas kitlesini korurken aynı zamanda gücü de artırır.

Kronik böbrek hastalarıdoktorları ile görüşmek şartıyla kişiye özel bir program çıkarıldığında fizik egzersiz yapabilirler.
Egzersiz türüne, kişinin fizik kondisyonuna ve genel sağlık durumuna göre doktor tarafından karar verilir. Her durumda egzersiz programlarına hafif olarak başlanmalı çok zorlanmamalıdır.

Egzersiz programında yeterli dinlenme çok önemlidir. Diğer taraftan egzersiz böbrek üzerine sağlıklı etkiler gösterir. Bazen egzersiz bazı kişileri daha enerji dolu yapabilir. Özellikle KBY hastaları egzersiz programlarının daha az fizik güç harcayacakları aktiviteleri öncesinde yapmalılar. Bu sayede enerjilerini daha verimli kullanabilirler.

Egzersiz yaptığınızda kısıtlanmış besinleri yememeniz gerekir.Egzersiz, böbrek dostu diyetin bozulması için bir gerekçe olamaz. Eğer egzersiz sonrası iştahta artma olursa kalori düzenlenmesi için diyetisyene başvurmak gerekir.

Egzersiz, çevre ısısı normal olduğunda yapılmalıdır. Aşırı sıcak ve soğuklarda egzersiz yapmaktan kaçınmalıdır.

Ateşli hastalıklarda, diyaliz seansı kaçırılmış ise, yeni bir eşlik eden hastalık var ise ve egzersiz ağrıya neden oluyor ise yapmamalıdır.

    Obez Market