Etkinlikler

Sağlık Bakanlığı Tuz Tüketimi Programı


T.C. Sağlık Bakanlığı, Kasım 2011 itibarıyla “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı 2011-2015”i yayınladı. Temel Sağlık Hizmetleri, Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan program metninde; “dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıklar, ülkemizde her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin de başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici yaklaşımların geliştirilmesi zorunludur. Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmeni önlenmesi, kronik hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturmaktadır. Toplumdaki bireylerin aşırı tuz tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetler, bu stratejilerin kapsamındadır. Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür.” ifadesiyle, tuz tüketiminin kritik önemine dikkat çekilmiştir.

Sağlık Bakanlığı tarafından Haziran 2005’te yayımlanan ve ülkemizdeki yedi coğrafi bölgede yaşayan 15468 kişi üzerinde yapılan “Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım” projesi araştırma raporuna göre erkeklerde hipertansiyon görülme sıkılı % 19,5, kadınlarda ise % 22,6 olduğu görülmüştür.

Yapılan çalışmalar, günde 1 gram daha az tuz tüketilmesi, felçlerde %5, kalp krizlerinde % 3 azalma sağlamaktadır. Günde 9 gram daha az tuz tüketilmesi ise felçlerde % 34, kalp krizlerinde ise % 24 azalma sağlamaktadır.

Sodyum, organizmada sıvı dengesini sağlamada ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar. Ancak fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atımını da arttırır. Bu durum kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Bilindiği gibi kemiklerden kalsiyum kaybının artışı, osteoporoz ve kemiklerin kırılma riskini arttırır. Tuz tüketimi mide kanseriyle yakından ilişkilidir. Birçok işlenmiş ve hazır çorba, soya sosu gibi hazır gıdalarda bulunan tuz konsantrasyonu yoğun bir mide tahriş edici unsurdur. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür.

    Obez Market