Etkinlikler

TBV’NİN YAPTIRDIĞI ARAŞTIRMADA KORKUTAN SONUÇLAR ÇIKTI

img

Türk Böbrek Vakfı tarafından gerçekleştirilen ‘Böbrek Sağlığı Farkındalık Araştırması’, beslenme alışkanlıkları ve böbrek sağlığı bilinci hakkında pek çok ayrıntıyı ortaya koydu.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk: İstanbul genelinde 10 farklı ilçede TÜİK’ten alınan örneklem kümeleri kullanılarak gerçekleştirilen ve İstanbul nüfusunun % 95’ten fazlasını temsil eden 1067 denek ile yüz yüze yaptırdığımız araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.Araştırma grubunda yer alan deneklerin % 41,1’i obez veya fazla kilolu. Yanıtlara göre tuz, şeker ve su tüketimi konusunda doğruluk oranları yüzde 50’nin üzerinde. Buna karşın bilinçsizce ağrı kesici kullanımı ile düzenli sağlık kontrollerin yapılması konusunda çıkan sonuçlar, maalesef olması gereken düzeyde görünmüyor. Konunun içeriği, hastalıkların önlenmesi ve erken teşhis açısında son derece önemlidir. Böbrek sağlığı açısından yapılması gereken düzenli sağlık kontrollerinin görmezden gelinmesi ve bilinçsizce ağrı kesici kullanımı başta böbrek sağlığı olmak üzere genel olarak tüm beden sağlığını tehdit eden unsurlar arasındadır” diyerek araştırma hakkında bilgi verdi.

Rutin kontroller konusunda sivil toplum kuruluşları ve çeşitli sağlık kurumları tarafından sıklıkla projeler ve duyurular yapıldığını dile getiren Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; “Sağlıkla ilgili birçok alanda düzenli kontrollerin önemine değiniliyor. Buna rağmen uygulama konusunun yetersiz olması, toplumumuzun ‘doğruyu bilip, uygulamamak’ alışkanlığını bir kez daha ortaya koyuyor. Hasta olmadan doktora gitmeyi ve yılda bir kez yapılması ile birçok riskin bertaraf edileceği düzenli kontrolleri görmezden gelmemeliyiz.” uyarısında bulundu.

Araştırmada yer alan sonuçlara göre:

--‘Bir kişinin günlük ortalama tüketmesi gereken tuz miktarı ne kadar olmalıdır?’ sorusuna %57,8 ile 6 gram yanıtı doğru olarak verilmişken, halen toplumun %42,2’si olması gerekenden daha fazla tuz tüketiyor.

--‘Bir kişinin günlük ortalama tüketmesi gereken şeker miktarı ne kadar olmalıdır?’ sorusuna yüzde 66,2 ile 50 gram yanıtı doğru olarak verilmişken, toplumun %33,8’i aşırı şeker tüketiyor.

--‘Bir kişinin günlük ortalama su tüketim miktarı ne kadar olmalıdır?’ sorusuna %60 oranında doğru yanıt verilirken, --‘Haftada kaç defa egzersiz yapıyorsunuz?” sorusuna %41,1 ile ‘hiç yapmıyorum’ yanıtı alınmıştır.

--‘Doktora danışmadan ağrı kesici kullanıyor musunuz?’ sorusuna %66,6 ile evet yanıtı verilerek, bilinçsizce ağrı kesici kullanımı ortaya konulmuştur.

--‘Ne sıklıkla böbreklerinizi kontrol ettiriyorsunuz?’ sorusuna %72,2 ile ‘hiç ettirmedim’ yanıtı dikkat çekmiştir.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Timur Erk; “Yukarıda bahsedilen olumsuzlukları üst üste koyarak değerlendirdiğimizde, toplumun %40’a yakınının çeşitli böbrek hastalıkları ve kronik böbrek yetmezliği hastalığı riski altında olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Böbrek sağlığı ile ilgili düzenli kontrollerin önemine değinen Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekimi Nefroloji Uzmanı Dr. Bilal Görçin; “Diyaliz gibi tedavi gerektiren böbrek hastalarının büyük bir kısmının yıllardır süren bir hastalığı vardır. Bunlar;

  • Şeker hastalığı
  • Hipertansiyon
  • Ailevi kistik böbrek hastalıkları
  • Böbreğin taşla beraber infeksiyon hastalıklarıdır…Böyle bir hastalığı olan hastanın mutlaka ortalama 3 ayda bir düzenli doktor kontrolünde olması gerekir. Normalden sapmaların tanısının erken konması ve tedavinin erkenden başlaması, diyalize başlama süresini uzatacaktır. Özellikle kuvvetli ağrı kesiciler, boyalı tetkikler (anjio, tomografi) ve bazı antibiyotikler, kronik hastalığı olsun olmasın böbreklere zarar verebilir.” dedi.
    Obez Market