Etkinlikler

Trafik Işıkları Projemizin Önemi Gün Geçtikçe Daha Çok Ortaya Çıkıyor

img

Okul kantinlerinde “okul gıdası” logosu ile paketli sağlıklı gıdaların satışlarının ertelenmesi ve bu ertelemeye konu olan gerekçeler, 2018 yılında kamuoyuna sunduğumuz “trafik ışıkları “ projemizin önemini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 26.01.2017 tarihinde yayınlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği”, 01.01.2020 tarihinde zorunlu olarak yürürlüğe girecek. Vakfımız tarafından paketli işlenmiş gıdaların içerik etiketlerinde, enerji, şeker, tuz, yağ ve doymuş yağ miktarlarının, tüketicilerin kolaylıkla görmeleri ve anlayabilmeleri için trafik ışıkları şeklinde renklendirilmesi önerimiz Bakanlık tarafından memnuniyetle karşılanarak, çalışmalar başlatılmıştı.

Yeterli ve dengeli beslenmenin temellerinden biri de, doğal ve işlem görmemiş gıdalar tüketmekten, günümüzün yaşam koşullarında işlem görmüş ve paketlenmiş gıdalar ister istemez beslenmenin bir parçası haline geliyor. Trafik ışığı renklerinin gıda ambalajlarına uyarlanması gibi oldukça basit bir temele dayanan ve gelişmiş ülkelerde uygulanan bu projede, yiyeceğin veya içeceğin her 100 gramındaki tuz ve şeker içeriğinin miktarı vurgulanıyor.

Buna göre her 100 gramında 1,5 gramdan daha fazla tuz ile 22,5 gramdan daha fazla şeker bulunan gıdalar kırmızı renkle belirtiliyor. Kırmızı uyarı, söz konusu ürünün tüketilmemesi veya oldukça sınırlı tüketilmesi gereğini işaret ediyor.

Sarı renkli uyarı, her 100 gramında en az 0,3, en fazla 1,5 gram tuz ile en az 5, en fazla 22,5 gram şeker içeren gıdaları kapsıyor. Bu tür yiyeceklerin ve içeceklerin dikkatle tüketilmesi öneriliyor.

Yeşil renkli uyarı ise güvenle tüketilebilecek ürünleri kapsıyor. Bu gruptaki gıdaların 100 gramında 0,3 gramdan daha az tuz ile 5 gramdan daha az şeker bulunuyor. Porsiyon başına sağlıklı miktarlarda tuz ve şeker içeren bu gıdaların tüketilebileceği öneriliyor.

    Obez Market