Etkinlikler

Türk Böbrek Vakfı’ndan 63 Bin Diyaliz Hastası İçin Deprem Eğitim Filmi

img

Türk Böbrek Vakfı (TBV) Dünya Böbrek Günü nedeniyle diyaliz hastalarının deprem esnasında dikkat etmesi gereken konuları içeren bir eğitim filmi hazırladı. Filmde hastaların diyalizde olduğu esnada kan akışının devam etmesi için makineyle olan bağlantısının kesilerek cenin pozisyonuna geçmesi gerektiği vurgulandı.

Gelecekte İstanbul depreminin söz konusu olabileceğini söyleyen TBV Başkanı Timur Erk, "İhtiyaç olduğunda TIR üzerinde konteynerin içine yerleştirilmiş 6 üniteli diyaliz merkezini altyapısıyla birlikte ihtiyaç gösterilen her yere taşımaya hazırız ve oraya gidip 24 saat içinde hizmete alabilecek durumdayız" dedi.

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Bilal Görçin ise hastaların 4 saat diyalizde kaldığını belirterek, "Hastalar 4 saat boyunca damarları sürekli dışarı açık olabilecek pozisyondalar. En büyük korkumuz bu. Depreme yakalandıkları anda hastanın telaşla kalktığını düşünün kollarında iki tane açık iğne, 1 dakikada 300 cc (santimetreküp) kan kaybediyor. Önemli olan hastayı diyaliz sırasında o iki damar yolundan güvenli bir şekilde kapatmak ve korumak" dedi.

Türkiye'de özel, kamu ve üniversite dahil 800´ü aşkın diyaliz merkezi olduğunu söyleyen Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "Bu 800´ü aşkın diyaliz merkezinde 63 bin vatandaşımız böbrek nakli olana kadar diyalize girerek hayatını idame ettiriyor. Marmara Bölgesi´nde beklediğimiz bir deprem var. Bu anlattığım hastaların büyük bir kısmı da bu Marmara Bölgesi'nde. Her sene Mart ayının ikinci perşembesi Dünya Böbrek Günü’dür. Dünya Böbrek Günü dolayısıyla 63 bin vatandaşımızın ve diyaliz merkezlerinde çalışan sağlık personeli, hemşire, hizmetli kadrosu dahil deprem esnasında ne yapmaları gerektiği konusunda bir eğitim filmi hazırladık.

Sağlık Bakanlığından devamlı temas halinde olarak nerede neye ihtiyaç var o bilgiyi alarak ilk defa diyaliz setlerinin dağıtımıyla başladık ve bu setleri ihtiyaç duyulan bölgelere yolladık. Ciddi bağışlar yaptık, aynı zamanda bu konuda ürün üreten ve ithal eden şirketi de hep yönlendirdik. Bu bittikten sonra kalıcı bir proje yapalım dedik. Bu konuda bağışlar toplamaya başladık. Bakanlığın önermiş olduğu en çok ihtiyaç gösteren bölgede Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 7 katlı tıp fakültesi binasının bahçesine 10 üniteli tek katlı prefabrik diyaliz ünitesi kurma kararı verdik. Hemen başlayamadık çünkü bahçede depremzedelerin yaşadığı çadırlar var. Onlar ne zaman konteynere geçerse biz hemen başlayacağız ve 2 veya 3 ay içerisinde bitirip üniversite rektörlüğüne teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Hatay Antakya´ya ise 8 üniteli bir anaokulu yaptıracaklarını söyleyen Erk, "Antakya'da da Milli Eğitim Bakanlığı'nın göstereceği bir bölgede depremzede çocuklarının en çok ihtiyaç göstereceği bir mahallede 8 üniteli bir anaokulu yapalım dedik. Üçüncü büyük projemiz ise; İstanbul depremi ne yazık ki. İhtiyaç olduğunda bir dorse TIR üzerinde konteynerin içine yerleştirilmiş 6 üniteli diyaliz merkezini altyapısıyla birlikte ihtiyaç gösterilen her yere taşımaya hazırız ve oraya gidip 24 saat içinde hizmete alabilecek durumdayız" diye konuştu.

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzman Dr. Bilal Görçin hastaların 4 saat diyalizde kaldığını belirterek, "Hastalar diyalize girerken kollarına iki tane iğne takıyoruz ve bu hastalarda 1 dakika içerisinde 300 mililitre kanlarını alıp temizleyip aynı anda veriyoruz. Yani hastalar 4 saat boyunca damarları sürekli dışarı açık olabilecek pozisyondalar. En büyük korkumuz bu. Depreme yakalandıkları anda hastanın telaşla kalktığını düşünün kollarında iki tane açık iğne, 1 dakikada 300 cc gibi durmadan kan kaybediyor. Bu hastaların 1 litre kan kaybettiğini düşünün, ölür. Bu filmde de anlattığımız gibi önemli olan hastayı diyaliz sırasında o iki damar yolundan güvenli bir şekilde korumak. Kurtarmak demiyorum, korumak. Çünkü setlerimiz uzun. Setler üzerinde o iğneden sonra iki tane kapayıcı düğmemiz var. Biz hastalara bunların nasıl kapatılacağını öğretiyoruz. Çünkü hastalar sarsıntıyı hissettikleri anda zaten makine otomatik olarak kendisini kapatıyor. Ondan bir sıkıntımız yok. Hastanın kolundaki iki damarı kapatması çok önemli bunun için de o klempleri kapatıp bağlantıyı kesip hastanın hemen yattığı yatağın yanında cenin pozisyonuna geçmesini istiyoruz. Bütün korkumuz makineye bağlı damarın hastanın kolundan çıkmaması çünkü baskı olmayacağı için hasta kan kaybına devam edebilir" dedi.

    Obez Market