Böbrek Sağlığı Projelerimiz

Böbrek Taşı Projesi

img

1 Mart 2015


Böbrek ve idrar yolları içerisinde oluşan mineral içerikli sert kitleler olarak tanımlana böbrek taşlarının hangi etkenlerden dolayı oluştuğu ve oluşum mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte ailevi yatkınlık, doğuştan idrar yolları anomalileri ve bazı sistemik hastalıkların (Gut, Sistinüri vb) nedenleri arasında sayılabilir.

Toplumda oldukça sık görülen böbrek taşlarına erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla rastlanmaktadır.

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları böbrek taşları açısından risk doğurur. Bunun dışında sistinüri gibi böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları benzeri metabolizma hastalıkları veya kronik pankreas hastalığı böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bir tür romatizmal hastalık olan gut, vücutta ürik asit oranını arttırır ve ürik asit taşlarının sıklıkla oluşmasına neden olur. Ürik asit taşları, kadınlara oranla erkeklerde daha çok görülür. Kronik bağırsak iltihabı da, sık sık böbrek taşı oluşmasına neden olan hastalıklardan biridir.

Gün içerisinde yeterince sıvı almamak, genetik faktörler, aile öyküsü ve kişisel öykü, yaş cinsiyet ve ırk, az hareket veya hareketsizlik ile beslenme hataları, böbrek taşlarının oluşumunda etkendir. Böbrek taşı hastalığı çoğunlukla 30-50 yaş aralığında görülür. Değişik şiddette ağrı, bulantı, kusma ve idrarda kan görülmesi başlıca belirtileridir. Teşhisi için görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar tetkikleri kullanılır.

Türk Böbrek Vakfı Memorial Hizmet Hastanesi’nde ESWL yöntemi ile böbrek taşlarının kırılması hizmeti verilmeye başlanmıştır. ESWL ile taş kırma işlemi cerrahi bir işlem değildir. Dışarıdan gönderilen ses dalgalarıyla böbrek taşlarının kırılması yöntemine dayanır. Her bir seansın yaklaşık 30-40 dakika sürdüğü işlemde hastaların % 70’i bu yöntemle böbrek taşlarından kurtulmaktadır.

    Obez Market