Böbrek Sağlığı Projelerimiz

Kronik Böbrek Hastalığı ve Hipertansiyonun Önlenmesi İçin Tuz Kullanımının Azaltılması Projesi

img

16 Kasım 2011


Ülkemizde dünya ortalamasının yaklaşık üç katı oranında gerçekleşen tuz tüketiminin başlıca nedeni, halkımızın temel besin kaynağı olan ekmektir. Özellikle beyaz ekmek tüketimi tek başına, vücudun günlük tuz ihtiyacından fazlasını içermektedir. Tuz, gıdaları saklama yöntemi olmasının yanı sıra, Türk damak tadının vazgeçilmez bir parçasıdır. Turşu, salamura, konserve gibi besinlerin yüksek oranda tüketilmesi, sadece böbrek sağlığı açısından değil, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve mide kanseri gibi sorunlara da yol açmaktadır. Gözden kaçırılan en önemli nokta, tuzun aslında bir kimyasal madde olduğudur. Öte yandan tuz kullanımının tamamen kısıtlanması da çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Bu nedenle toplumun bilinçlenmesini sağlamak üzere tuz tüketiminin sınırlanmasına yönelik bir takım girişimler yapılmaktadır:

  • İstanbul Halk Ekmek ile yapılan çalışma sonucunda, İHE tarafından üretilen ekmeklerdeki tuz oranı, damak tadını etkilemek şekilde azaltılmıştır. Bu başarıdan hareketle 16 Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmekte olan ekmek üretim işletmelerine başvurularak aynı çalışmanın yapılması talep edilmiştir.
  • TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl ile yapılan görüşmeler sonucunda, gıda ve beslenme alanındaki yeni düzenlemelere tuz tüketimi konusu da eklenmiştir. Bazı restoranlar, tuzu talep üzerine müşterilerine sunmaya başlamışlardır.
  • Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün çağrısıyla, Endüstriyel Fırıncılar Konfederasyonu, İHE, İBB ve TBV’nin bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacağı ve çözüm önerileri sunacağı bir toplantının düzenlenmesi üzerine çalışmalar devam etmektedir.
    Obez Market