16 Kasım 2011
Ülkemizde dünya ortalamasının yaklaşık üç katı oranında gerçekleşen tuz tüketiminin başlıca nedeni, halkımızın temel besin kaynağı olan ekmektir. Özellikle beyaz ekmek tüketimi tek başına, vücudun günlük tuz ihtiyacından fazlasını içermektedir. Tuz, gıdaları saklama yöntemi olmasının yanı sıra, Türk damak tadının vazgeçilmez bir parçasıdır. Turşu, salamura, konserve gibi besinlerin yüksek oranda tüketilmesi, sadece böbrek sağlığı açısından değil, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve mide kanseri gibi sorunlara da yol açmaktadır. Gözden kaçırılan en önemli nokta, tuzun aslında bir kimyasal madde olduğudur. Öte yandan tuz kullanımının tamamen kısıtlanması da çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Bu nedenle toplumun bilinçlenmesini sağlamak üzere tuz tüketiminin sınırlanmasına yönelik bir takım girişimler yapılmaktadır: